АСЕНОВА КРЕПОСТ
Асеновата крепост /Петричка крепост преди преименуването и в чест на цар Иван-Асен ІІ/ без съмнение е най интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеновград. Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието. Единствено достъпна е от югозапад, затова там е изградена крепостна стена. Проведени археологически разкопки на т.нар. Феодален замък - най-високата и силно укрепена част на крепостта, разкриват наличието на 3 големи строителни периода - ІХ, ХІ и ХІІІ век. През ХІ век тук вече е съществувала и малка църква - параклис. Най-голямото разширение и преустройство се свързват със строителната дейност на цар Иван-Асен ІІ.

БЕЛИНТАШ
Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект от времето на траките, като самата му същност и предназначение все още не са напълно изяснени. Съществуват и предположения, че там е съществувало древно тракийско светилище посветено на бог Сабазий изградено и стопанисвано от тракийското племе беси. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 m, с надморска височина 1225 m. Намира се на 30 km югоизточно от Асеновград.

КРЪСТОВА ГОРА
Кръстова гора се намира на 1545 метра над морското равнище над село Борово. Притегателната й сила се дължи на легендите и вярванията, с които е обвито мястото. Според една от тях името и силата на Кръстова гора идват от това, че тук е била заровена частица от Христовия кръст. Поляната на Кръстова гора е дълга 500 метра и широка 300 метра, свързана е чрез алея с парклисите на 12-те апостола. До Кръстова гора се стига по пътя Асеновград-Смолян. Мястото се намира на около 45 км. южно от Асеновград.

Асеновградският регион е известен с множеството манастири, църкви и параклиси и място, богато на културно - исторически туристически маршрути. Елате и ги открийте!
Асеновата крепост Асеновата крепост Белинташ Белинташ Белинташ Белинташ
Белинташ Кръстова гора Кръстова гора Кръстова гора Кръстова гора Кръстова гора
СПОНСОРИ
ПАРТНЬОРИ
ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР